Υπερηχογράφημα κοιλίας

Τι είναι το υπερηχογράφημα κοιλίας ;


Το υπερηχογράφημα κοιλίας είναι μια ανώδυνη, γρήγορη και ακίνδυνη εξέταση με την οποία μπορούν να εξεταστούν τα κοιλιακά όργανα και οι κοιλιακές δομές.

 

Πού χρησιμεύει το υπερηχογράφημα κοιλίας;

 

Mε το υπερηχογράφημα κοιλίας μπορούν να αναζητηθούν ευρήματα και να διαγνωστούν παθήσεις, όπως π.χ. η χολολιθίαση (πέτρες ή/και ίζημα-λάσπη στη χοληδόχο κύστη), χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως), παθήσεις του ήπατος π.χ. στεάτωση (λίπος στο συκώτι), κίρρωση, κύστεις, καθώς και καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι του. 

 

Επίσης μπορεί να ανιχνευτεί υγρό εντός της κοιλιακής κοιλότητας, που παρατηρείται π.χ. σε περιπτώσεις κίρρωσης ήπατος ή καρδιακής ανεπάρκειας, ηπατομεγαλία ή σπληνομεγαλία (διόγκωση ήπατος ή σπληνός) που παρατηρείται σε πλειάδα παθήσεων, π.χ. σε λοιμώξεις (π.χ. λοιμώδη μονοπυρήνωση), κατάχρηση αλκοόλ, ιογενείς ηπατίτιδες και σε άλλα καλοήθη αλλά και κακοήθη νοσήματα. 

 

Επιπλέον, τις περισσότερες φορές και ανάλογα με τις υπερηχογραφικές συνθήκες, μπορεί να απεικονιστεί το πάγκρεας και να αναζητηθούν ευρήματα π.χ. κύστεις, φλεγμονή, όγκοι, κλπ.

 

Πώς διενεργείται το υπερηχογράφημα κοιλίας;

Θα ξαπλώσετε ανάσκελα στο εξεταστικό κρεβάτι. Ο ιατρός θα απλώσει μικρή ποσότητα gel στην κοιλιά για να υπάρξει καλή επαφή της κεφαλής του υπερήχου (ηχοβολέα) με το δέρμα. Εν συνεχεία με μικρή πίεση στην κοιλιά και κινήσεις του ηχοβολέα προς διάφορες κατευθύνσεις και σε διάφορα επίπεδα θα εξεταστούν τα κοιλιακά όργανα. Η εξέταση είναι ανώδυνη και διαρκεί αναλόγως και των ευρημάτων που αναζητούνται από 5 εως 15 λεπτά, σε λίγες περιπτώσεις μπορεί και περισσότερο.

 

Πώς θα πρέπει να προετοιμαστείτε για την εξέταση;

 

H εξέταση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Θα πρέπει, όμως, το πρωί της ημέρας της εξέτασης να είστε νηστικός/ή. Νερό μπορείτε να πιείτε όσο θέλετε. Καλό είναι την προηγούμενη ημέρα να αποφύγετε τροφές που παράγουν αέρια στο έντερο, π.χ. προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. 

 

 

Βρείτε μας στο χάρτη

Ιωάννης Δ. Παπαδημητρίου

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος 

Ιατρείο: Ικαρίας 9 Μελίσσια, Aθήνα
Τ.Κ. 15127 (100 μ. από Σισμανό
γλειο νοσοκομείο)

Τηλ./Fax: 2108035613

Κινητό: 6973674738

email: ipapad@gastrodoc.gr

Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου

Αθηνών

Δείτε το προφίλ μας στο 

  • LinkedIn Long Shadow

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

 

ΗΣΑΠ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΓΡΑΜΜΗ 30 (από Σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου, αποβίβαση-τέρμα Σισμανόγλειο)

 

ΟΑΣΑ - Λεωφορειακή γραμμή 411 (από σταθμό ΜΕΤΡΟ Δουκίσσης Πλακεντίας, αποβίβαση 1η Σισμανογλείου)

Δήλωση νομικού περιεχομένου

 

© 2019 ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ

 

Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον  Ι. Παπαδημητρίου

με τον Wix Editor

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now