Κολονοσκόπηση με πιθανή πολυπεκτομή

Εαν έχει προγραμματιστεί για εσάς έλεγχος του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση, αυτό συμβαίνει για να διερευνηθούν συμπτώματα, όπως π.χ. αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας (πρόσφατη εμφάνιση δυσκοιλιότητας ή διάρροιας), παρουσία αίματος στα κόπρανα, αδιευκρίνιστοι κοιλιακοί πόνοι ή για να αναζητηθεί η αιτία μιας αδιευκρίνιστης σιδηροπενικής αναιμίας.

Επιπλέον ένας σημαντικός λόγος διενέργειας της εξέτασης είναι ο προληπτικός έλεγχος καρκίνου του παχέος εντέρου σε όλους ανεξαιρέτως αυτούς που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών.

Μέθοδος: Με την κολονοσκόπηση θα εξεταστεί όλο το μήκος του παχέος εντέρου από τον πρωκτό μέχρι τη συμβολή του παχέος εντέρου με το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, όπου βρίσκεται το λεγόμενο τυφλό και η γνωστή σε όλους σκωληκοειδής απόφυση. Η εξέταση γίνεται με έναν εύκαμπο, λεπτό σωλήνα, το κολονοσκόπιο. Ο ιατρός θα "φουσκώσει" την κοιλιά με μικρή ποσότητα αέρα, προκειμένου το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου, ο λεγόμενος βλεννογόνος, να εκπτυχθεί για να μπορούν να γίνουν ορατές πιθανές αλλοιώσεις,  π.χ. πολύποδες, φλεγμονώδεις περιοχές, όγκοι, κλπ. Εαν χρειαστεί θα ληφθούν βιοψίες με μια λαβίδα. Επίσης εαν υπάρχουν πολύποδες, οι οποίοι μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια ενδοσκοπικά, θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη πολυπεκτομή με έναν βρόχο ("θηλιά"), ο οποίος συλλαμβάνει τον πολύποδα στη βάση του και με ηλεκτροχειρουργική μέθοδο τον αποκόπτει. Ακολούθως ο πολύποδας ανασύρεται και εξετάζεται μικροσκοπικά. 

 

Καταστολή - Μέθη ή/και Βραχεία νάρκωση: Προκεμένου η εξέταση να είναι καλά ανεκτή και ανώδυνη, θα λάβετε ενδοφλέβια κατασταλτική αγωγή ("μέθη") και αναλγησία. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί η εξέταση να διενεργηθεί και με βραχεία νάρκωση / βαθιά καταστολή. Μετά την εξέταση και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε ή να λάβετε σημαντικές αποφάσεις, διότι θα είναι επηρεασμένα τα αντανακλαστικά σας και η κριτική σας ικανότητα. 

 

Προετοιμασία για την κολονοσκόπηση: Για να εξεταστεί σωστά και πλήρως το παχύ έντερο θα πρέπει να γίνει προηγουμένως σωστός καθαρισμός του. Μπορείτε να "κατεβάσετε" και να τυπώσετε το έντυπο  "Οδηγίες προετοιμασίας για την κολονοσκόπηση" με τα γνωστότερα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα, καθώς και το έντυπο "Ερωτηματολόγιο πριν από την ενδοσκόπηση" κάνοντας κλικ πάνω στους παρακάτω συνδέσμους.

 

 

 

 

Βρείτε μας στο χάρτη

Ιωάννης Δ. Παπαδημητρίου

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος 

Ιατρείο: Ικαρίας 9 Μελίσσια, Aθήνα
Τ.Κ. 15127 (100 μ. από Σισμανό
γλειο νοσοκομείο)

Τηλ./Fax: 2108035613

Κινητό: 6973674738

email: ipapad@gastrodoc.gr

Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου

Αθηνών

Δείτε το προφίλ μας στο 

  • LinkedIn Long Shadow

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

 

ΗΣΑΠ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΓΡΑΜΜΗ 30 (από Σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου, αποβίβαση-τέρμα Σισμανόγλειο)

 

ΟΑΣΑ - Λεωφορειακή γραμμή 411 (από σταθμό ΜΕΤΡΟ Δουκίσσης Πλακεντίας, αποβίβαση 1η Σισμανογλείου)

Δήλωση νομικού περιεχομένου

 

© 2019 ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ

 

Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον  Ι. Παπαδημητρίου

με τον Wix Editor

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now