top of page
Ιωάννης Παπαδημητρίου - Γαστρεντερολόγος

Γαστροσκόπηση

Γαστροσκόπηση, Ιωάννης Παπαδημητρίου, Γαστρεντερολόγος, Μελίσσια, Βριλήσσια, Πεντέλη, Μαρούσι

Γιατί γίνεται η εξέταση;

 

Μέσω της γαστροσκόπησης μπορεί να βρεθεί η αιτία των ενοχλημάτων σας (π.χ. πόνος στο στομάχι και ”καούρες” μπορεί να οφείλονται σε γαστρίτιδα ή έλκος στομάχου / δωδεκαδακτύλου) και γενικότερα να ανευρεθούν και ταυτόχρονα πολλές φορές να θεραπευθούν παθολογικές αλλοιώσεις στον οισοφάγο, στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο (π.χ. πολύποδες, όγκοι, κιρσοί, φλεγμονές, έλκη, αιμορραγικές βλάβες).

 

Πολλές φορές η εξέταση γίνεται στα πλαίσια επανελέγχου ελκών του στομάχου, για να παρακολουθηθεί η ομαλή τους επούλωση και να ληφθούν επιπλέον βιοψίες προς αποκλεισμό καρκίνου. Επίσης μπορεί να γίνει έλεγχος για ύπαρξη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που είναι υπεύθυνο για το 95% των ελκών του δωδεκαδακτύλου και 75% των ελκών του στομάχου. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται βιοψία στομάχου, ενώ εναλλακτικά μπορεί να γίνει και ταχύς έλεγχος για το ελικοβακτηρίδιο μέσω ειδικού τεστ (τεστ CLO). Τέλος η γαστροσκόπηση διενεργείται και στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου σε παθήσεις ή καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου (π.χ. μερική γαστρεκτομή).

 

 

Πως γίνεται η εξέταση ;

 

Ένα εύκαμπτο λεπτό οπτικό όργανο (το ενδοσκόπιο) θα περάσει μέσω της στοματικής κοιλότητας  στον οισοφάγο, στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο (το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου), όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα. Μέσω της εισαγωγής αέρα εκπτύσσονται αυτά τα όργανα, ώστε να μπορούν να γίνουν καλύτερα ορατές πιθανές παθολογικές αλλοιώσεις. Εαν είναι απαραίτητο λαμβάνονται βιοψίες με μια μικρή λαβίδα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Εαν ανακαλυφθούν παθολογικά ευρήματα, π.χ. πολύποδες, μπορούν να αφαιρεθούν αμέσως. Η εξέταση αυτή καθαυτή είναι ανώδυνη (συμπεριλαμβανομένης της βιοψίας και της αφαίρεσης πολυπόδων), μπορεί ωστόσο ορισμένες φορές να γίνεται ελαφρώς δυσάρεστα αισθητή λόγω ήπιας ναυτίας, βήχα και ερυγών (= ρεψιμάτων). Γι’ αυτόν τον λόγο, και εφόσον το επιθυμείτε, θα σας χορηγηθεί μια ενδοφλέβια ένεση αγχολυτικού φαρμάκου ("μέθη"). Επιπλέον ο φάρυγγας θα αναισθητοποιηθεί μέσω ψεκασμού με αναισθητικό σπρέϋ. Η εξέταση μπορεί να γίνει επίσης σε ειδικές περιπτώσεις με χορήγηση βραχείας νάρκωσης / βαθιάς καταστολής. 

 

Πριν από την εξέταση

 

Για τη διενέργεια της εξέτασης το στομάχι σας θα πρέπει να είναι άδειο. Θα πρέπει, λοιπόν, να είστε νηστικοί, δηλαδή τουλάχιστον 5 ώρες πριν από την εξέταση να μην έχετε πιει νερό / ποτά και να μην έχετε φάει ο,τιδήποτε, καθώς και να μην έχετε καπνίσει. Τα φάρμακά σας το πρωί θα πρέπει να τα λάβετε μόνον  κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό (π.χ. ενέσεις ινσουλίνης, αντιδιαβητικά χάπια,  κλπ.). Τα φάρμακα για την πήξη του αίματος (π.χ. Plavix) πιθανώς να χρειαστεί να διακοπούν τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την εξέταση ή όπως αλλιώς ορίσει ειδικότερα ο ιατρός. Εαν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος (π.χ. ασπιρίνη, Plavix, Iscover, Sintrom, Pradaxa) θα πρέπει να ενημερώσετε προηγουμένως τον ιατρό.

 

Μετά την εξέταση

 

Μπορεί να εμφανιστεί μια μικρή δυσάρεστη αίσθηση (΄”κάψιμο”) στον φάρυγγα λόγω του ψεκασμού με ξυλοκαϊνη, η οποία εξαφανίζεται έπειτα από λίγο. Έπειτα από χορήγηση αγχολυτικού φαρμάκου θα είστε υπό ιατρική παρακολούθηση για χρονικό διάστημα τόσο, όσο απαιτείται για να είστε πάλι ξύπνιος/α και όλες οι λειτουργίες των οργάνων να είναι σταθερές και φυσιολογικές.

 

Είναι τελείως φυσιολογικό αμέσως μετά την εξέταση να αισθάνεστε ελαφρά κόπωση και υπνηλία για λίγο χρονικό διάστημα. Εαν έχετε λάβει ένεση αγχολυτικού / ηρεμιστικού φαρμάκου θα πρέπει για περίπου 1 ώρα μετά να μην φάτε και πιείτε τίποτε, εκτός και αν ορίσει αλλιώς ο ιατρός. Σε ό,τι αφορά την λήψη τροφής (και το είδος της τροφής, π.χ υδαρή, ελαφρά, κλπ.), καθώς και την μετέπειτα λήψη φαρμάκων, και ειδικότερα αυτών που έχουν να κάνουν με την πήξη του αίματος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό. Eαν έχετε λάβει αγχολυτική ένεση ή εαν η εξέταση έγινε με βραχεία νάρκωση / βαθιά καταστολή θα πρέπει μετά την εξέταση να σας παραλάβει κάποιος δικός σας. Επίσης δεν θα πρέπει να οδηγήσετε για 24 ώρες, δεν θα πρέπει εκείνη την ημέρα να λάβετε σημαντικές αποφάσεις και να ασχοληθείτε με επικίνδυνες δραστηριότητες, π.χ. χειρισμό μηχανημάτων ή να δραστηριοποιηθείτε σε επικίνδυνες ασχολίες που απαιτούν κάποια στήριξη. Απαγορεύεται επίσης για αυτό το διάστημα η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. 

 

 

 

bottom of page